Enkelte ord og ordsammensettinger høres bedre ut på engelsk. Konsekvent sier de fleste av oss skateboard istedenfor rullebrett og snowboard snarere enn snøbrett. Sistnevnte ord har bare ikke den samme klangen som snowboard. I tillegg vil mange være enig om at “snøbrettkjøring” ikke høres ut som en tøff og adrenalinfylt aktivitet. Det er nettopp det snowboarding er.

Snowboarding er en fantastisk og populær aktivitet mange interesserer seg for, både som utøvere og tilskuere. Likevel har det av en eller annen grunn ikke blitt anerkjent som egen idrett. Det er likevel en gren i OL.

Historien

Snowboarding så dagens lys først på 1960-tallet i USA. Aktiviteten er i utgangspunktet inspirert av blant annet skateboarding, surfing og skiløp. Det hele begynte med at Sherman Poppen, en ingeniør fra Michigan, laget en leke for døtrene sine ved å feste to skiplanker sammen, og festet et tau i den ene enden. Slik hadde han noe kontroll når de sto på brettet og gled nedover bakken.

Poppens kone Nancy, ga de sammenbundne plankene tilnavnet “the snurfer”, som er en sammensetting av ordene “snow” og “surfer”. De nye lekene ble etter hvert såpass populære blant døtrenes venner at patenten ble solgt til Brunswick Corporation, som endte opp med å selge rundt en million snurfere i løpet av det neste tiåret. I året 1966 alene, ble over en halv million solgt.

Snowboarding i vinter-OL

Snowboarding fikk sin debut i vinter-OL, både for kvinner og menn, i Nagano i 1998. Disiplinene det ble konkurrert i, var storslalåm og halfpipe. Dette ble en kommersiell suksess, og disse disiplinene ble også inkludert i OL i Salt Lake City fire år senere. I Turin i 2006 fikk dessuten snowboard cross sin debut. USA vant flest medaljer (7), som er 3 mer enn Sveits på andre plass. Norge tok én bronseplass.

Snowboard som familieaktivitet

Snowboard blir brukt til rekerasjonelle økter, og derfor egner det seg perfekt som en aktivitet man kan ta med familien sin på. De fleste skibakker har, som mange av oss er fullt klar over, løyper for barn og utstyr som kan leies. De minste har godt av å eksponeres for frisk luft og sunne sportslige aktiviteter, som gir grunnlag for fremtidige hobbyer. Vi lever tross alt i hjemmesittingens gullalder, og mange foreldre frykter at barna deres ikke får nok mosjon.

Dermed kan snowboarding bli en ny, god familietradisjon som gir barna gode historier å fortelle til de andre på skolen, etter endt påske- eller vinterferie. Ikke glem å knipse bilder til familiealbumet når dere endelig har fått fingeren ut og kommet dere avgårde til de snødekte løypene. Det er få ting som slår følelsen av å suse ned de hvite bakkene, med pumpende adrenalin og synet av storslått, norsk utsikt.