Norge kan sies å være skisportens vugge, iallfall i følge oss selv. Uansett er skisport en integrert del av vår kulturarv. Langt tilbake i tiden var vi avhengige av skiene som transportmiddel. Faktisk har det blitt funnet rester av ski i Nordland som er ca. 5000 år gamle, og hadde skinnfor på undersiden. Det antas at ski, foruten å være et viktig transportmiddel, også ble brukt til jakt.

I moderne tid bruker vi ski til rekreasjon og konkurranseidrett. Norge har fostret mange legendariske skisportutøvere de siste par hundre årene, i blant annet langrenn, skihopp og slalåm.

Skisportnasjonen Norge

I Norge har vi en tendens til å gi et romantisert bilde av oss selv som skiglade mennesker. Nasjonalbiblioteket kan by på et utvalg tidsskrifter, litteratur og bilder som fremviser nordmenn som de fødte skisportutøvere. Til og med Snorre Sturlason beskrev nordmenn på ski. Den mest kjente er sagaen om kongesønnen Håkon Håkonsen, som ble brakt over fjellet til Rena fra Lillehammer som barn.

Den som sies å være skisportens pionér i Norge, er Sondre Norheim, som oppfant en ny og bedre utgave av telemarkskien, og sto for de første moderne bindingene. Dette bidro til at skisporten etter hvert tok form, både blant nordmenn i Norge og de som i likhet med Sondre Norheim utvandret til USA. Fridtjof Nansen skal også ha noe av æren for at skisporten slo an i Norge da han krysset Grønnland på ski, og hevdet at skiløp var den mest norske idretten av alle.

Vi er fortsatt opptatt av skisport i dag. Selv de mindre interesserte i samfunnet kan ikke unngå å kjenne til navn som Bjørn Dæhlie, Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt, Thomas Alsgaard og de mer dagsaktuelle Therese Johaug og Petter Northug. I Norge vet vi å prise våre skihelter, ettersom de er med på å styrke vårt kollektive selvilde. De dominerer jo gjerne i de ulike grenene, til våre nabolands forargelse.

La oss håpe at vi klarer å vedlikeholde interessen for de fremtidige generasjoner. Det har heldigvis ikke blitt mindre populært med årene å dra på skiferie i påskefjellet, og selv i en alder hvor vi er mer hjemmesittende enn noen gang tidligere, er skibakkene alt annet enn tomme når snøen har lagt seg. Selv om de færreste av oss som barn aspirerte til å bli profesjonelle skisportutøvere, lik vi gjerne gjorde med fotballen, er vi stolte både på vegne av den enkelte utøveren og hele landet når våre utøvere vinner mesterskapsgull.